NO RULES – Homesick Blues

Izdavač: Front Rock, 2010

Sa svojom trećom pločom bosanski rock’n’rolleri No Rules se pridružuju kultnim bendovima balkanske rock’n’roll scene. Potpuno se slažem sa izjavom kolege Igora Bašina, koji je u aprilu 2008 prvu turneju No Rules po Sloveniji popratio sa izjavom: » Ako Srbi imaju Partibrejkers, Hrvati Majke i Slovenci Res Nullius, onda u Bosni i Hercegovini imaju No Rules«.

Partibrejkers još uvijek nastupaju uživo i na svako toliko vremena snime solidan album. Majke na momente djeluju umoreno, iako potom opet eksplodiraju i iznenade cjelokupnu glazbenu javnost, Res Nullius su se povukli u privatnost, možda i zato, što ih slovenska javnost nikad nije dovoljno cjenila. Predvidljivo? Zar se to ne događa svim rockerskim grupama u Sloveniji? Problem slovenskog rocka ostaje neriješen. Imali smo nekoliko odličnih bendova, istina, da ne puno, ali ipak dovoljno, da su mogli pokrenuti razvoj slovenskog rocka u pravom smjeru. To na žalost nije uspijelo. Razloga za to ima puno, ali sada nije primjeren trenutak za diskusiju o tome. U ovom momentu je važno, da se poslednjih godina na slovenskim binama redovno pojavljuju No Rules, koji paze na uzgoj i glazbeno opismenjavanje zakompleksane slovenske popularno orientirane glazbene javnosti. Kad su 2008 godine nastupali po Sloveniji, bili su prihvaćeni kao vrlo perspektivan bend. Već je tada bilo jasno, da iza sebe imaju bogatu istoriju. Zajedno su od 1999 godine i za to vrijeme uspijeli su si izboriti ugledno mjesto među balkanskim rock grupama. Njihov prvi album »Pasje vrijeme« izašao je već 2003 godine i najavio bosanski rockovski vulkan. Drugi album »Probaj me« iz 2007 godine samo je potvrdio, da dolazi odličan bend, koji zna, kako se svira bazični rock’n’roll.

Njihov treći album prava je škola suvremenog rocka, koja se spretno baca na put istraživanja tradicionalnog rock’n’roll zvuka. Za »Homesick Blues« značajno je nenametljivo kombiniranje stilova – od rhythm & bluesa, preko bazičnog rock’n’rolla i posamičnih hard rockovskih uložaka do countryja i britanskog pub rocka. Taj slikoviti glasbeni put nadgrađuju sa tekstovima na bosanskom jeziku, kojim cjelovito zahvataju smisao rock’n’rolla kao način života. Izraz No Rulesa u sebi nosi punu vreću ekspresije, koji je temeljni uslov za pravi rockovski izražaj, pozitivnu energiju i želje. Crvena nit njihovog rada je sloboda, idealistični krik, sa kojim uhvate smisao svog rockovskog rada. Njihova glazba na novoj je ploči potpuno eksplodirala.
U usporedbi sa prvima pločama No Rules su nadgradili melodiku, ritmiku i aranžmane pjesama, koji su začinjeni sa odličnom produkcijom. Za nju je odgovoran gitarist Dražen Mulaosmanović, koji je kontrolirao proces snimanja i produkcije. Dečki su album snimali prošlog ljeta u Bullfrog Blues studiju u Tuzli i rezultat je stvarno odličan. Većinu pjesama je napisao frontmen Goran Čampara, osim dvije, koje je potpisao već pomenuti Dražen Mulaosmanović.
»Homesick Blues« nije nadgrađen samo u produkcijskom smislu, nego i u izvođačkom. Bubnjar Bojan Divković i basista Danijel Stuhli uspjeli su ostvariti super temelje za gitarske kombinacije Gorana Čampare i Dražena Mulaosmanovića, koje su spretno nadgrađene sa usnom harmonikom, lap slide gitarom i čak mandolinom.

Uticaji Johna Lee Hooker- a, Chucka Berry- a, Dr. Feelgood, Roryja Gallagher- a, Stonesa i uzornika sa Balkana, nadgrađeni su u prisnom boogie zvučnom ambijentu, koji izbacuje jedanaest pjesama. Hit ploče je vesela pub rock boogie pjesma »Preko neba«. Ova me je pjesma već u prvom slušanju podsjetila na neke pjesme Dr. Feelgood. Ne zaostaje ni bluesovska rokačina »Sirovi i bijesni«, koja na momente podsjeti na kultne Partibrejkers, ali sa uvjerljivim No Rules pečatom. Ta je popunjena i zbog grubog Čampijevog vokala, koji ni za trenutak ne podliježe hedonističnoj težini cjelokupne grupe. »Homesick blues« je čisti rock’n’roll užitak, primjeren za svaki trenutak, na svakom mjestu. Ali ne za svakoga.

Brane Škerjanc

Stari volk z novim tropom pod triglavom

Peto ploščo Vučji blues bosanske zasedbe No Rules je Goran Čampara – Čampi posnel z novo, slovensko postavo v Ljubljani. V četrt stoletja obstoja je izvorno bosanska rockovska zasedba No Rules iz Tuzle šla skozi številne turbulence, ki se med drugim kažejo v občasnih...

read more

Radio Študent, Ljubljana

“Isplatilo se čekati sedam godina. To vremensko razdoblje osjeti se na novom albumu prvaka bosanskog rock and roll -a. Prije sedam godina, oni su zapravo izdali svoj posljednji album Homesick Blues.”

Brane Škerjanc

read more

Urban Bug, Beograd

“Nakon preslušavanja ovog, novog materijala, dosta melodijski pitkog i radijski prihvatljivog rokenrola – što je sasvim prijatno iznenađenje, kao neočekivana dugotrajna kiša u letnje sparno vreme. CD NA CESTI BOLA na kružnim putanjama ove kompaktne disketne čuva i pušta vam da otkrijete 14 pesama. Veoma dobro izbalansiranih, rekao bih!”

Milan B. Popović

read more

Radio Študent, Ljubljana

“Splačalo se je čakati sedem let. Pravljično obdobje se navezuje na izid novega albuma prvakov bosanskega rock’n’rolla. Pred sedmimi leti so namreč izdali svoj zadnji album Homesick Blues. ”

Brane Škerjanc

read more

Urban Bug, Beograd

„No rules“ je četvoročlani sastav koji je pažnju regionalne javnosti skrenuo debitantskim CD albumom „Pasje vrijeme“. Odmah se čulo da nisu lažni bend, već iskreni rokenrol. Kasnije je objavljen i CD „Probaj me“, a potom i najefektniji, takođe studijski CD, „Homesick blues“.

Milan B. Popović

read more

Mladina.si, Ljubljana

“Ljepo je slušati grupu, koja sa svakim novim albumom, u svim pogledima, sve više napreduje, još ljepše je čuti grupu, koja se usprkos međunarodno prepoznatljivom stilskom izrazu ne folira na engleskom, nego angažovane, reflektirane i osobno ispovjedne tekstove srčano otpjeva na maternjem jeziku.”

Max Modic

read more

Rockline.si, Ljubljana

“No Rules – Homesick Blues Front Rock 2010. Treći studijski album Tuzlanskih golih rock n’ rollera No Rules je album, gde je grupa fokusirala svoje aktivnosti na još veće flertovanje sa retorikom bluesa. »Homesick Blues« djeluje intimnije, više organski od oba prethodna studijska albuma.”

Aleš Podbrežnik

read more

Terapija.net, Zagreb

“Na trećem albumu tuzlanski rockeri No Rules su definitivno potvrdili svoj trade-mark stil koji se do sada najjasnije izražavao na furioznim koncertima.”

Vladimir Horvat – Horvi

read more

Mladina.si, tednik

“Lepo je slišati zasedbo, ki z vsakim albumom v vseh pogledih vse bolj napreduje, še lepše je slišati zasedbo, ki se navkljub mednarodno prepoznavni žanrski podobi ne spakuje v angleškem jeziku, marveč angažirana, reflektirana, pa tudi jedrnata osebnoizpovedna besedila srčno odpoje v materinščini.”

Max Modic

read more

Delo, torek 15. april 2008.

“Ponovili so odlicno rock and roll predstavo prejšnjega vecera, ko so nastopili na prvem festivalskem dnevu z naslovom Garage Foreplay. Tokrat je bil zvok še jasnejši in prodornejši kot v Ljubljani.”

Brane Škerjanec

read more

Mladina, Ljubljana 18.04.08.

”Najbolj so se mi vtisnili v spomin No Rules, rhythm and blues band iz Tuzle, s prepričljivim zvokom in ritmom jih nikakor nisem mogel preslišati.”

Tadej Pomperger

read more

Terapija.net, Zagreb

“Nakon četiri pune godine ovaj rock & roll / rhythm & blues kvartet iz Tuzle došao je do svojeg prijelomnog, drugog albuma kojeg su snimali i studijski obrađivali gotovo dvije godine. ”

Vladimir Horvat Horvi

read more

Ispod zemlje, internet e-zine Beograd

“Zamislite sad tu sumanutu fuziju Tragača iz «kako je propao rock’n’roll» sa Đurom na vokalu, prvog albuma Brejkersa i nešto malo Dr. Feelgood harizme. Ovaj debi Tuzlanskih No Rules je tempirana bomba.”

Igor Čoko

read more