NO RULES – Na cesti bola

Izdavač: TAKE OR LEAVE IT

No rules: Istraj, sviraj, bori se i pobedi!

Imao sam priliku u dva navrata da se nađem na istim talasnim dužinama i frekvencijama sa Goranom Čamparom, frontmenom, vokalom i gitaristom sastava NO RULES,i njegovim studijskim CD albumima PROBAJ ME, kao i, čini mi se, debitantskim CD-om PASJE VRIJEME. Trio koji danas čini NO RULES (Goran čampara,vokal i gitara, Sanin Imamović i Boban Divković Bubanj), uz podršku sijaset iskusnih instrumentalista i pratećih vokala, iznedrio je album NA CESTI BOLA , pod etiketom beogradske izdavačke kuće TAKE IT OR LEAVE IT.

Nakon preslušavanja ovog, novog materijala, dosta melodijski pitkog i radijski prihvatljivog rokenrola – što je sasvim prijatno iznenađenje, kao neočekivana dugotrajna kiša u letnje sparno vreme. CD NA CESTI BOLA na kružnim putanjama ove kompaktne disketne čuva i pušta vam da otkrijete 14 pesama. Veoma dobro izbalansiranih, rekao bih!

Novi singl benda No Rules kao najava novog albuma Tuzlanski rock’n’roll bend No Rules snimio je novi spot za pjesmu ”Na cesti bola” u produkciji Salt and flow. Ovim pilot singlom bend No Rules počinje promociju novog dugočekivanog četvrtog studijskog albuma koji je snimljen u studiju Pogon u Tuzli u produkciji Dražena Mulaosmanovića. Video spot “Na cesti bola” sniman je na lokacijama Panonskih jezera i lokacijama u okolini Tuzle. Bend namerava snimiti još dva spota u narednim mesecima koji će se izbacivati kao singlovi do izlaska novog albuma. Na albumu će se naći jedanaest novih pesama koje govore o ljubavi, boli i politici, kako ističe frontmen benda Goran Čampara. Takodje, na jesen ih očekuje turneja u Srbiji i Sloveniji. Bend No Rules postoji od oktobra 1999. godine i jedini je bend iz BiH koji svira rock’n’roll- rhythm & blues, sa tekstovima na bosanskom jeziku, po čemu su i jedinstveni na ovim prostorima. Iza njih su već tri uspešno objavljena albuma, nastupi na brojnim festivalima, turneje u regionu i uspješne turneje u Sloveniji i Holandiji. Dobitnici su brojnih nagrada, od kojih najznačajnija bosansko-hercegovačka muzička nagrada “Davorin”, kao i nastup kao predgrupa bendu Deep Purple u Sarajevu. Pored Gorana Čampare- vokal i gitara, bend čine Sanin Imamović- solo gitara, Željko Jokić-bas gitara i Sead Hadžić-bubnjevi.

Svu muziku, aranžmane i tekstove napisao je vokal Goran Čampara – neumoljivi rokenrol borac iz Tuzle. Pesme su snimane u studiju POGON Tuzla od 2015. do 2016. godine. Taj materijal je svež i kvalitetan i sada, 2017. stoga ne čudi što ga je TEKE IT OR LEAVE IT objavio.
Ono što je mene isprva isprovociralo u pozitivnom kontekstu, da se muzički gitarski gruv oslanja na sazvučje Stonsa i kulturnu sub pop rock baštinu. Takođe, pošto iver ne pada daleko od klade, lična asocijacija NO RULES CD-a NA CESTI BOLA, neodoljivo podseća na prva dva solo CD-a Izzy Stradlina i njegovih pratećih Ju Ju Hounds. Dakle, to je krajnje subjektivni ali istinski imulsni nerv vašeg recenzenta, i nemojte mu zameriti na tome.

Goran Čampara je pravi borac za rokenrol i primer mlađim sastavima kako se radi posao i naravno, što je možda i najbitnije, kako treba biti dosledan ka svom cilju, buntu, i slobodi govora. Ovde su prisutne reske liričke iskre i one jesu Goranov i NO RULES uopšte, autorski pečat. Sa velikim poštovanjem i divljenjem prema srpskom rock kritičaru evropskog ranga i publicisti Branimiru Lokneru (aktuelna knjiga – Rokenrol u kandžama interneta), zahvaljujem mu se što me je pre nekoliko godina upoznao sa Goranom Čamparom u Domu Omladine Beograda, kada mi je uručen CD PASJE VRIJEME. Pasje vreme jeste pasje i brutalno-ali ako umetnici imaju dobre namere- onda njihova muzika spaja, povezuje i preskače svake moguće granice, i ruši ustaljene konvencije u paramparčad. Bravo za NO RULES!

Milan B. Popović

Stari volk z novim tropom pod triglavom

Peto ploščo Vučji blues bosanske zasedbe No Rules je Goran Čampara – Čampi posnel z novo, slovensko postavo v Ljubljani. V četrt stoletja obstoja je izvorno bosanska rockovska zasedba No Rules iz Tuzle šla skozi številne turbulence, ki se med drugim kažejo v občasnih...

read more

Radio Študent, Ljubljana

“Isplatilo se čekati sedam godina. To vremensko razdoblje osjeti se na novom albumu prvaka bosanskog rock and roll -a. Prije sedam godina, oni su zapravo izdali svoj posljednji album Homesick Blues.”

Brane Škerjanc

read more

Radio Študent, Ljubljana

“Splačalo se je čakati sedem let. Pravljično obdobje se navezuje na izid novega albuma prvakov bosanskega rock’n’rolla. Pred sedmimi leti so namreč izdali svoj zadnji album Homesick Blues. ”

Brane Škerjanc

read more

Urban Bug, Beograd

„No rules“ je četvoročlani sastav koji je pažnju regionalne javnosti skrenuo debitantskim CD albumom „Pasje vrijeme“. Odmah se čulo da nisu lažni bend, već iskreni rokenrol. Kasnije je objavljen i CD „Probaj me“, a potom i najefektniji, takođe studijski CD, „Homesick blues“.

Milan B. Popović

read more

Radio Študent, Ljubljana

“Sa svojom trećom pločom bosanski rock’n’rolleri No Rules se pridružuju kultnim bendovima balkanske rock’n’roll scene. Potpuno se slažem sa izjavom kolege Igora Bašina, koji je u aprilu 2008 prvu turneju No Rules po Sloveniji popratio sa izjavom: » Ako Srbi imaju Partibrejkers, Hrvati Majke i Slovenci Res Nullius, onda u Bosni i Hercegovini imaju No Rules«.”

Brane Škerjanc

read more

Mladina.si, Ljubljana

“Ljepo je slušati grupu, koja sa svakim novim albumom, u svim pogledima, sve više napreduje, još ljepše je čuti grupu, koja se usprkos međunarodno prepoznatljivom stilskom izrazu ne folira na engleskom, nego angažovane, reflektirane i osobno ispovjedne tekstove srčano otpjeva na maternjem jeziku.”

Max Modic

read more

Rockline.si, Ljubljana

“No Rules – Homesick Blues Front Rock 2010. Treći studijski album Tuzlanskih golih rock n’ rollera No Rules je album, gde je grupa fokusirala svoje aktivnosti na još veće flertovanje sa retorikom bluesa. »Homesick Blues« djeluje intimnije, više organski od oba prethodna studijska albuma.”

Aleš Podbrežnik

read more

Terapija.net, Zagreb

“Na trećem albumu tuzlanski rockeri No Rules su definitivno potvrdili svoj trade-mark stil koji se do sada najjasnije izražavao na furioznim koncertima.”

Vladimir Horvat – Horvi

read more

Mladina.si, tednik

“Lepo je slišati zasedbo, ki z vsakim albumom v vseh pogledih vse bolj napreduje, še lepše je slišati zasedbo, ki se navkljub mednarodno prepoznavni žanrski podobi ne spakuje v angleškem jeziku, marveč angažirana, reflektirana, pa tudi jedrnata osebnoizpovedna besedila srčno odpoje v materinščini.”

Max Modic

read more

Delo, torek 15. april 2008.

“Ponovili so odlicno rock and roll predstavo prejšnjega vecera, ko so nastopili na prvem festivalskem dnevu z naslovom Garage Foreplay. Tokrat je bil zvok še jasnejši in prodornejši kot v Ljubljani.”

Brane Škerjanec

read more

Mladina, Ljubljana 18.04.08.

”Najbolj so se mi vtisnili v spomin No Rules, rhythm and blues band iz Tuzle, s prepričljivim zvokom in ritmom jih nikakor nisem mogel preslišati.”

Tadej Pomperger

read more

Terapija.net, Zagreb

“Nakon četiri pune godine ovaj rock & roll / rhythm & blues kvartet iz Tuzle došao je do svojeg prijelomnog, drugog albuma kojeg su snimali i studijski obrađivali gotovo dvije godine. ”

Vladimir Horvat Horvi

read more

Ispod zemlje, internet e-zine Beograd

“Zamislite sad tu sumanutu fuziju Tragača iz «kako je propao rock’n’roll» sa Đurom na vokalu, prvog albuma Brejkersa i nešto malo Dr. Feelgood harizme. Ovaj debi Tuzlanskih No Rules je tempirana bomba.”

Igor Čoko

read more